"Banii sunt o simplă idee. Dacă vreţi mai mulţi bani, schimbaţi-vă modul de gândire."
Autor: Robert Kiyosaki
Număr de pagini: 232
Categorie: Dezvoltare personală
Cartea o puteți cumpăra de pe elefant.ro aici
După cum putem să ne dăm seama din titlu, Robert Kiyosaki compară 2 tipuri de mentalități, respectiv oamenii bogați cu cei săraci, reprezentați aici de cei pe care el îi consideră cei 2 tați ai săi. Tatăl său cel adevărat, tatăl sărac, avea o slujbă bine plătită și o funcție importantă, însă se considera (și așa era) un om sărac. Tatăl său cel bogat, respectiv tatăl celui mai bun prieten din copilărie, era un om de afaceri și investitor care înțelesese puterea banilor și cum funcționează aceștia.
Cartea este presărată cu întâmplări adevărate din viața lui Robert și mai ales din copilăria acestuia, când împreună cu bunul său prieten Mike s-au hotărât să devină un om de afaceri bogat. La întrebările despre bani, tatăl lui Robert și tatăl lui Mike au răspunsuri diferite. Cei 2 tați aveau viziuni diferite despre bani și despre modul în care se fac aceștia, însă băieții s-au hotărât să învețe de la tatăl cel bogat lecțiile despre bani.
”Tată bogat, tată sărac” prezintă câteva lecții despre bani, despre cum funcționează și cum se fac banii, despre diferențele de mentalitate dintre oamenii bogați și cei din pătura de mijloc și cea săracă, ideile referitoare la bani care ne ajută să devenim bogați precum și ideile care ne ruinează financiar și de ce.
Robert ne sfătuiește să luăm acele lecții care ni se potrivesc și să le aplicăm în viața de zi cu zi pentru a deveni mai bogați, mai liberi financiar. Unul dintre sfaturile autorului este să ne concentrăm pe creșterea activelor în loc de creșterea veniturilor directe. Activele sunt văzute simplu ca acele lucruri care ne aduc bani. Pasivele, la polul opus, produc mai multe cheltuieli, ne scot banii din buzunar.
Ca să prezint și un exemplu înainte să închei, oamenii obișnuiți fără o educație financiară adesea la măririle de salariu își cumpără o mașină mai performantă. Este mai confortabilă, mai frumoasă, mai... însă mașina rămâne un pasiv. Mașina este un obiect care în mod normal ne scoate banii din buzunar. A cumpăra în schimb o mașină pentru a o închiria, asta reprezintă un activ, la fel ca un teren agricol dat în arendă sau ca orice achiziție care ne bagă bani în buzunar. Deci noi cel fel de achiziții facem? cumpărăm lucruri care presupun apoi doar cheltuieli sau lucruri care ne aduc venituri?
Mie mi-a plăcut cartea și ideile prezentate, mai ales pentru că sunt explicate într-un mod cât se poate de simplu, aș putea spune că sunt pe înțelesul copiilor. Ceea ce este poate cel mai frustrant este că aceste principii enervant de simple nu le-am aplicat până acum și probabil, marea majoritate dintre noi n-o să le aplicăm nici de acum înainte. E drept, avem atâția factori care ne influențează să ne cheltuim toți banii încât la investiții cum putem să ne mai gândim?
Lucian