"Toata viata noastra, in forma in care este definita pana acum, nu este decat o multime de obiceiuri"



Titlu original (EN): The Power of Habit
Autor: Charles Duhigg
Numar de pagini: 372
Categoria: Business
Cartea o gasiti in format electronic pe amazon aici






Charles Duhigg, reporter de investigatii la New York Times, cerceteaza modul in care se construiesc obiceiurile carora le suntem captivi, fiind optimist in legatura cu utilizarea stiintei pentru schimbarea comportamentelor, fie ca este vorba de comportamentul individual, al unei organizatii sau chiar al societatii per ansamblu.

Cartea este structurata in 3 parti. Prima dintre ele se ocupa de obiceiurile individuale. Cu totii avem anumite obiceiuri, unele bune si altele de care am prefera sa scapam. Sa reusim sa intelegem cum functionaeaza aceste obiceiuri este un prim pas spre indreptare. Partea a doua studiaza obisnuintele din organizatii de succes, cum se formeaza  obiceiuri de baza si cum se pot schimba unele obiceiuri care dauneaza organizatiei. Partea a treia este dedicata obiceiurilor din societate, schimbarilor care au intervenit de-a lungul timpului si, bonus, sunt dezbatute si unele intrebari etice delicate.

Un comportament repetat de mai multe ori duce la formarea unui obicei fara a mai fi nevoie de un proces amplu de gandire. Putem sa ne gandim la spalatul pe dinti, la fumat, la condus masina, etc. Obiceiurile contin un declansator, rutina si recompensa(mentala) datorata rutinei. Memoria nu se gaseste in ecuatia obiceiului.

Vestea rea este ca obiceiurile, odata instalate, nu pot disparea complet. Vestea buna este ca ele pot fi schimbate. Nici nu avem nevoie sa facem ca acel obicei sa dispara. Intai de toate trebuie sa-l intelegem, adica sa realizam ce se intampla in creierul nostru: ce anume declanseaza acest obicei, care este rutina pe care o urmam si cum percepem recompensa.

"Sa luam de exemplu fumatul. Cand un fumator vede declansatorul - sa zicem un pachet de Malboro - creierul incepe sa anticipeze premiul, afluxul nicotinei. Daca acesta nu vine, pofta creste pana cand fumatorul ajunge, fara sa gandeasca, sa fumeze un Malboro." Apoi endorfinele eliberate datorita nicotinei ii dau fumatorului acel sentiment placut.

Probabil multi dintre noi cunoastem oameni care s-au lasat de fumat cu ajutorul bomboanelor: de fiecare data cand li se facea pofta de o tigara, luau o bomboana. Datorita senzatiei de dulce, creierul elibereaza endorfine; cu alte cuvinte, placerea pe care o simteau datorita nicotinei este inlocuita de placerea in urma consumului de dulciuri. Premiul ramane neschimbat - placerea mentala.

Aceasta este si cheia schimbarii unui obicei: putem sa pastram declansatorul si premiul si sa schimbam doar rutina care ne aduce acel premiu. Inlocuind rutina gresita cu una mai buna, in timp aceasta creeaza radacini mai puternice, si asa ajungem sa schimbam obiceiurile nedorite.

Apreciez aceasta carte mai ales pentru ca este bazata pe diverse studii, incepand de la persoane care au suferit accidente cerebrale si nu au mai putut folosi anumite parti ale creierului pana la grupuri de discutii si de schimbare a comportamentului ca Alcoolici Anonimi, de la diferiti oameni pana la obiceiuri din organizatii si soceitati, de la experimente pe sobolani si maimute pana la comportamentul antrenorilor si echipelor de fotbal american (probabil cei care traiesc in SUA inteleg mai usor orice daca le este exemplificat in fotbalul lor. Insa noi nu trebuie sa cunoastem un sport ca sa ne dam seama de autenticitatea si aplicabilitatea practica a acestor teorii).

Fiecare capitol este construit in jurul argumentului central ca obiceiurile pot fi schimbate daca intelegem cum functioneaza. Asadar, fie ca ne intereseaza obiceiurile noastre personale, ale organizatiei din care facem parte sau ale societatii, fie ca vrem sa schimbam unele obiceiuri sau doar sa le intelegem, de mare ajutor ne este cartea lui Charles Duhigg - Puterea Obisnuintei.

Lucian