"Pentru ca degeaba castigi bani daca nu ii si pastrezi. [...] Nu conteaza in fata cui ai de demonstrat si sustinut propria imagine. Uneori vrei poate sa arati ca esti altruist si cheltuiesti bani, alteori vrei poate sa arati ca esti prosper si cheltuiesti, intr-un final conteaza cat de mult iti controlezi tendinta de a-i considera pe altii mai importanti decat tine. Pentru ca in directia aia vor merge emotiile tale si banii tai."



Titlu original (RO): Obiceiuri care fac toti banii
Autor: Liviu Pasat
Numar de pagini: 210
Categoria: Educatie financiara
Dificultate: 4/10
Cartea o gasiti pe libris.ro aici.



Revin la un domeniu care are o importanta aparte in vietile noastre: banii. Cartea lui Liviu Pasat trateaza acest subiect-tabu - educatia financiara.

In situatia in care ne aflam astazi, adica in economia libera, in capitalism, jocul banilor are anumite reguli diferite fata de cele care se aplicau in Romania de inainte de '90. Acum este altfel si avem nevoie sa intelegem si sa stapanim jocul banilor pentru a ne putea bucura din plin de timpurile in care traim.

Dupa cum titlul sintetizeaza foarte bine, cartea este despre obiceiuri care ne ajuta sa fim impliniti si din punct de vedere financiar. Intr-o parabola simpla, cu putine personaje ale zilelor noastre, Liviu Pasat a reusit sa explice cateva dintre cele mai sanatoase obiceiuri legate de bani, in antiteza cu obiceiurile proaste si consecintele acestora. Regula "Plateste-te pe tine mai intai" este foarte frumos explicata, la fel si diferenta dintre formulele oamenilor fara educatie financiara si a celor inteligenti financiar: Venit - Cheltuieli = Economii versus Venit - Economii = Cheltuieli.

Ca sa fie mai usor de citit si inteles, principiile sunt inserate intr-o poveste in care Andrei si Marcel se cunosc intamplator si apoi se intalnesc periodic in diverse locuri si discuta despre ceea ce ii ca aduce mai tarziu lui Andrei libertatea financiara.

Multe idei din aceasta carte le-am gasit si la autori straini, ceea ce nu ma deranjeaza deloc. Pana la urma nu trebuie sa reinventeze nimeni roata ci este vorba despre o stiinta exacta. Regulile jocului sunt aceleasi indiferent de locul unde ne aflam, limba pe care o vorbim sau moneda in care castigam.

Ce are special pentru noi cartea lui Liviu Pasat (pe langa bonusul de 400 lei) sunt exemplele si explicatiile. Intr-o carte tradusa in romana, Bob sau Marta nu inseamna mare lucru pentru noi, exemplele lor sunt straine. In "Obiceiuri care fac toti banii" sunt insa multe situatii in care il regasim pe "Andrei" printre prieteni, rude, vecini. Adesea Andrei se afla in stuatii in care ne-am aflat sau ne aflam si noi. Exemplele sunt mult mai apropiate de ceea ce cunoastem noi, de romani, asadar ne este mai usor sa intelegem principiile citind aceasta carte decat o carte de un autor strain.

"Obiceiuri care fac toti banii" este o carte extrem de valoroasa; chiar daca este mai scumpa decat alte carti de educatie financiara, face toti banii. Prin ceea ce am citit aici pot sa il compar de la egal la egal pe Liviu Pasat cu T Harv Eker sau Robest Kiyosaki, insa recomand ca prima data sa cititi "obiceiuri care fac toti banii" pentru ca este scrisa direct pe limba noastra.

Lectura utila si placuta!
Lucian