„intre „acomodare” si „ consecventa” romanii opteaza de regula pentru acomodare, considerand ... ca e mai intelept sa te adaptezi şi, la nevoie, sa te supui istoriei, decat sa incerci a o infrunta.”


Titlu original (EN): De ce este Romania altfel
Autor: Lucian Boia
Număr de pagini: 448
Categoria: Beletristică
Cartea o găsiți pe libris.ro, in versiunea tiparita aici sau in versiune audio -CD aici




Autorul abordeaza o descriere cronologica a istoriei romanilor, insa spre deosebire de manualele de istorie el relateaza faptele dintr-o perspectiva mai cinica, se raporteaza la valorile si faptele romanilor de rand. El priveste romania ca un popor, ca o totalitate de indivizi. Prin aceasta opera, el ne arata contextul care ne-a adus astazi la ceea ce suntem noi ca popor. Argumentele istorice intaresc logica autorului despre ce este Romania astazi.

Prezentul este opera trecutului, este de parere Lucian Boia. Trecutul ne arata ca Romania, din cele mai vechi timpuri in care se poate vorbi despre Romania şi chiar inainte de acele vremuri, locuitorii acestui spaţiu sunt altfel. Romania a fost o tara  la granita  din orice parte privim. Suntem la graniţa rasaritului, la graniţa Balcanilor  la granita occidentului. Ţara noastra are influente din toate aceste lumi şi poate de aceea suntem speciali.

Recomand cu caldura aceasta carte tuturor celor care vor sa inteleaga mai bine spiritul poporului nostru, celor care vor sa cunoasca mai bine romanul de rand, celor care vor sa priceapa de ce „ asa ceva doar in Romania se poate”.  Romanii s-au comportat altfel inca din perioada domnitorilor, regii Romaniei s-au comportat altfel (pentru ca aşa au fost oarecum nevoiti ), perioada comunista la noi a fost altfel decat in alte tari din regiune, revolutia a fost altfel, schimbarea regimului a fost o „altfel de schimbare” cu aceiasi oameni in fruntea ţarii, presedintii au fost altfel şi nu in cele din urma, derapajele preşedintelui Basescu dar şi evenimentele politice din vara anului 2012 arata ca la noi inca se practica o democratie altfel.

Lucian