"Nu voiam sa plec din Bali fara sa nu il fi intalnit. Nu stiam de ce. Nu eram bolnav, dimpotriva, am fost intotdeauna foarte sanatos."
Titlu original (FR): L'homme qui voulait etre heureux
Autor: Laurent Gounelle
Numar de pagini: 160
Categoria: Beletristica / Spiritualitate
Cartea o gasiti pe elefant.ro aici sau la libris aici.
Suntem noi fericiti?
Pe aceasta intrebare se centreaza poveste care urmeaza sa v-o prezint. Este povestea unui om sanatos dar care simte ca ii lipseste ceva. El este „Omul care voia sa fie fericit” a lui Laurent Gounelle. Aflat in vacanta in Bali, el incearca sa isi gaseasca fericirea si apeleaza la un batran intelept despre care auzise multe lucruri bune.
Bali este privit in general ca un paradis iar locul actiunii nu este ales la intamplare, ci contribuie la crearea imaginii paradisului in mintea noastra. Insula nu este singurul cliseu folosit de autor pentru a ne introduce intr-o lume mai fericita. Cu siguranta gasim multe alte elemente care, credem noi, contribuie la fericirea mult dorita.
Autorul are stilul lui aparte prin care ne introduce in poveste si ne da sfaturi pentru gasirea fericirii si a echilibrului interior. In primul rand nu este el, autorul, cel care se adreseaza cititorului: este povestea unui invatacel care merge la batranul intelept pentru consultatie. Intamplator (deloc) invatacelul este un om sanatos dar nefericit, ceea ce ne spune el inca din debut: „Nu voiam sa plec din Bali fara sa nu il fi intalnit. Nu stiam de ce. Nu eram bolnav, dimpotriva, am fost intotdeauna foarte sanatos.”
Se observa doua mari influente in ceea ce scrie Laurent Gounelle: stilul francez pe de o parte, responsabil de partea filozofica si de atentia la detalii, si stilul american pe de alta parte, observat in numeroasele fraze pline de energie, povestea inspirationala si de ce nu cliseele despre fericire.
Eu te incurajez sa o citesti: cartea ti se poate parea sau geniala sau o prostie. Este mai degraba o carte de retete decat un roman: o carte de retete ale fericirii; o carte cu exercitii pentru echilibrul interior. Cert este ca, daca nu esti pasionat sau macar interesat de aspecte filozofice precum fericirea sau descoperirea sinelui ai toate sansele sa nu apreciezi cartea. Eu o consider cel putin un exercitiu de intretinere al energiei de care avem nevoie mereu. Mai mult, cartea poate fi sursa de inspiratie pentru viata noastra.
Lucian