"Cine este cel mai măreț, cel mai iscusit, cel mai bun comunist din lume? Soarele îi răspunde: Ești bolnav, Stalin,  un psihopat, nebun de legat, du-te-n mă-ta, eu am fugit în Vest!"


Titlu Original (FR): Le Club des Incorrigibles Optimistes
Autor : Jean Michel Guenassia
Număr de pagini : 730
Categoria : Beletristică
Cartea o găsiți în format electronic pe Amazon, în limba franceză sau în engleză





În epoca rock&roll-ului și a războiului din Algeria, Michel Marini, un adolescent pasionat de fotografie și de fotbal de masă, pășește pentru prima dată pe ușa acestui club. Într-o altă încăpere a barului-cafenea din Paris în care deținea supremația la fotbal de masă, Michel vedea mereu aceiași oameni cu un accent ciudat cum își petrec timpul plini de bună dispoziție. Curiozitatea îl face să intre în contact cu acești oameni ca mai apoi să devină primul membru francez al acestui club de imigranți est-europeni din Paris.

Igor, Leonid, Vladimir, Imre și Pavel sunt doar câțiva dintre cei fugiți din țările lor comuniste datorită regimului care îi condamnase pentru diverse fapte, mai mult sau mai puțin reale. Leonid, pilot de avion experimentat și medaliat de către Stalin, era singurul din club care nu fugise din URSS din cauza regimului, ci pentru că și-a întâlnit marea iubire în Paris în timpul unei escale forțate. Ceilalți fugiseră din URSS, Cehia, Ungaria ș.a. făcând exact contrariul, lăsându-și în urmă soțiile, copiii și pe toți cei de acasă.

Romanul, subiectiv, urmărește acțiunea din perspectiva lui Michel Marini, tânărul adolescent cu o pasiune aparte pentru Cecille, prietena fratelui sau mai mare. Povestea familiei lui Michel este celalalt plan al romanului, o istorie a unei familii care se încadrează bine în timp și spațiu. Problemele dintre soți, fiul care se înrolează în armată ca mai apoi să dezerteze și să fuga din țară, primele povești de dragoste trăite de Michel, toate sunt imaginea unei realități a tânărului nostru parizian.

Pe de altă parte, la club, Michel învață să joace șah. Parcursul lui în sportul minții simbolizează maturizarea tânărului și întreaga sa dezvoltare pe plan intelectual. Noi suntem martori la lecțiile de istorie sovietică ce se vorbesc în Balto, barul unde se întâlnesc membrii clubului. Acesta este un alt element ce face romanul mai interesant, faptele istorice relatate de către cei care le-au trăit. Lecțiile de viață și sfaturile de la membrii clubului sunt și ele nelipsite pe tot parcursul cărții.

Mi-a rămas în minte o glumă cu Stalin. ”Acesta se trezește dimineața. Afară e frumos, o zi luminoasă. Stalin se adresează soarelui: Soare, spune-mi cine este cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai puternic? Soarele nu întârzie nici o secundă: Tu ești, o, Stalin, lumina universului! La prânz, Stalin revine: Soare, spune-mi cine este cel mai strălucitor, cel mai genial, cel mai remarcabil om al tuturor timpurilor? Soarele confirmă: Tu ești, mărețe Stalin. Înainte de cină, Stalin nu se poate abține și întreabă din nou soarele: Cine este cel mai măreț, cel mai iscusit, cel mai bun comunist din lume? Soarele îi răspunde: Ești bolnav, Stalin, un psihopat, nebun de legat, du-te-n mă-ta, eu am fugit în Vest!”

Cam asta era și atmosfera din club, termenul optimist descrie foarte bine oamenii și întâmplările ce se petrec aici. E drept, acest cuvânt din titlu mi-a atras atenția și a fost unul din principalele motive pentru care am ales să citesc romanul, fără să fiu mai apoi dezamăgit. Consider că am făcut o alegere bună, mai ales datorită povestirilor istorice, relatate într-un mod subiectiv și amuzant. Chiar dacă autorul este francez, clasicele dovezi de patriotism (spre naționalism) sunt înlocuite aici cu un umor fin îndreptat împotriva sistemului. Iar opera sa este un roman plin de emoții de tot felul, un roman cu artiști, un roman despre oameni remarcabili.

Recomand. Nici nu mi-am dat seama cum au trecut cele 730 pagini. E o carte pe care nu vrei să o închizi. Poate o să faci ca mine, după ce termini ultima pagină te întorci la început și recitești primul capitolul.

Lucian